MÖT JURYMEDLEMMEN OCH CONTENT EXPERTEN LINUS FREMIN | VAD ÄR EGENTLIGEN BRA CONTENT?

Tv-kritikern, journalisten och creative directorn på Make Your Mark Sweden, Linus Fremin, sitter för andra året som jurymedlem i Swedish Content Awards. Han agerade även moderator i månadens Content Talks, som handlade om hemligheten bakom skapandet av bra content. Häng med när vi djupdyker in i huvudet på den kunniga medieprofilen och utforskar den diffusa världen av content – för vad är det ens?

Hej Linus Fremin, jurymedlem i Swedish Content Awards och moderator i Content Talks. Vad kul att vi fick chansen att ta ett snack! Du verkar vara en person som rentav har dunderkoll på content. Hur kommer det sig att du hamnade där du är idag?

Jag är featurejournalist i grunden och har arbetat på Resumé, DN och Aftonbladet tidigare. För mig har berättande, det vi kallar storytelling i contentbranschen, alltid varit centralt. Att skildra människor och försöka lyfta historier som sällan kommer fram i bruset är viktigt för mig. När jag kom in i contentbranschen för drygt sju år sedan insåg jag att jag kunde göra det även för kunder. Och på betydligt fler sätt än bara med det skrivna ordet. Så det har varit en otrolig utvecklingsresa och sedan snart tre år tillbaka leder jag det kreativa arbetet på Make Your Mark.

För oss dödliga är content ett ganska krångligt och svårdefinierat begrepp. Vad är det egentligen?

Det där är en farlig fråga i vår bransch då det finns många olika tolkningar vilket leder till ganska uttjatade diskussioner i jurymöten och branschmedia. Vissa menar att det handlar om att skapa innehåll för en kunds egna kanaler. Andra poängterar att det är innehåll som handlar om riktiga människor och riktiga berättelser. Vi på Make Your Mark brukar prata om att vi vill skapa en brand story för våra kunder. Det är en slags filosofi hämtad ur vilka vi är och var vi kommer ifrån och står för hur vi kombinerar affärsnytta för kunden med det vi på Make Your Mark är bäst på – att bygga stories.

Jag förstår, men vad utmärker bra content från dåligt?

Kortfattat: att det är originellt och relevant. För då ger det effekt för kunden, vilket är hela poängen med det vi gör.

I juni är det äntligen dags för den stora prisutdelningen i Swedish Content Awards, men innan dess ska du sitta i jurydagar. Vad önskar du se hos de bidrag som är med och tävlar?

Jag vill tänka ”fan att jag inte kom på den idén själv”. Jag vill överraskas, beröras och utmanas. Jag vill också gärna se innehåll som utmanar normer och vågar lyfta andra sorters berättelser än de förväntade. Vi har, precis som kommunikationsbranschen i stort, lång väg kvar gällande inkludering och mångfald så där vill jag gärna se tecken på att vi rör oss framåt.

Vad är det roligaste och mest givande med Swedish Content Awards enligt dig?

– Content har sällan lika stora budgetar som reklam och syns därför inte lika brett. Det gör att man lätt missar en hel del som branschen skapar. Tävlingen blir en påminnelse om och en sammanfattning av allt det fantastiska innehåll som vår bransch skapar varje år.

Varför bör man vara med och tävla?

– För att det är kul, för att det ger mervärde till kundrelationen och för att det ger en rätten att skryta om det går bra.

Som ett forum för att diskutera allt som rör content, kreativitet och utmaningar startades även seminarieserien Content Talks. Varför är det viktigt att ha just ett sådant forum?

– Contentbranschen får inte lika mycket uppmärksamhet i branschmedia och det finns inte många andra forum där just content diskuteras. Det var därför jag var med och skapade Content Talks för att ge branschen ett forum där vi kan diskutera utmaningar, framgångar och motgångar. Det gör vår bransch bättre att vi kan dela med oss av våra lärdomar med varandra. Vi som jobbar med kommunikation älskar ju dessutom att prata om oss själva!

Sist men inte minst, om du fick ge ett exempel på banbrytande content. Något värt att kolla upp och bli inspirerad av. Vad hade du gett för tips då?

– Jag brukar alltid lyfta k-popgruppen BTS och hur deras enorma framgångar delvis beror på att de är en innovativ contentfabrik. De gör underhållande och oväntade webbserier, konstsamarbeten, spel, filmer och mycket annat. De har på många sätt revolutionerat hur artister kan kommunicera med sina fans. Jag är en stolt medlem av deras Army!