Swedish Content Awards blir grenadine-röd

Alla förstapristagare i Swedish Content Awards belönas med en vacker glasstatyett som varje år ges en ny färg. Årets färg är skönt grenadine-röd. Kerstin Torstensson på Torstensson & Design berättar mer om idéerna bakom ett pris som är hållbart på många sätt.

Hur tillverkar ni statyetten för Swedish Content Awards?
– Vi använder en glasteknik som heter fusing. Det betyder att vi skär till glasskivor i rätt format och form. Sedan lägger vi på dekaler med texten och figurerna. På en av glasskivorna strör vi ut glasfärg. Sedan läggs allt på varandra och smälts ihop i en ugn som drivs med grön el.

Varifrån kommer det återvunna materialet?
– Vi använder fönsterglas. I de flesta fall köper vi in vårt returglas från en glasgrossist. De skär då ut våra små glasbitar ur spillbitar som blir över när de skär ut annat större glas. På så sätt minimerar de sitt eget glasspill. I vissa projekt har vi samlat in glas från en fastighet som skall rivas eller byta fönster. Men det gör vi bara vid större projekt ihop med fastighetsägaren.

Förra året var statyetten blå. I år blir den grenadine-röd, vad kan du berätta om färgen?
– Vi följer Swedish Content Agencies idé att behålla formen men skifta färg från år till år. Det ger variation samtidigt som det ger en kontinuitet.  Färgerna vi använder är malt färgat glas speciellt framtaget för fönsterglas. Alla färgerna är blyfria.

Vem/vilka är konstnärerna bakom priset?
– Torstensson Art & Design är ett team av designers. Vi ligger bakom utformningen av ett antal priser och offentliga utsmyckningar. Ett exempel på utsmyckningar är de i Stockby Returpark på Lidingö.

Vill du vara med och uppleva vilka som kammar hem årets statyetter? Boka en plats på årets branschgala här.