Vinnarcase 2016: Blocket-annonsen som blev en viral kampanj

2015 publicerade Magnus Eriksson en humoristisk Blocket-annons där han tar heder och ära av sin gamla Saab. Han beskriver den som helt värdelös och ingen vill förstås köpa den. Förutom reservdelsleverantören Orio. Tillsammans med Spoon vände de Saab-kritiken till en framgångsrik varumärkeskampanj som vann Swedish Content Awards i kategorin Fordon 2016.

Nöjda pristagare: Johan Ran, Orio samt Petra Bagge och Pierre Adolfsson på Spoon. Foto: Johanna Norin.

– Orio såg annonsen och antog utmaningen. De bestämde sig för att återställa bilen till så nära ursprungsskick som möjligt. Utifrån Orios idé skapade vi kampanjen Stay Original för Orios egna sociala media-kanaler, säger Petra Bagge, Business Director på Spoon.

 

Syftet med kampanjen var dels att bygga Orios varumärke och dels visa på att även om biltillverkaren Saab inte längre existerar, finns det fortfarande originaldelar av högsta kvalitet att tillgå. Utmaningen var att Orio som varumärke var helt okänt och att kännedomen om deras originaldelar till Saab var väldigt låg.

– Vi på Spoon föreslog en awarenesskampanj som både lockade ny publik och berättade om Orio och deras produkter. Innehållet som var en blandning av rörligt material från renoveringen, intervjuer och bildspel drev trafik till en kampanjsida och webshopen för Saab originaldelar. Finalen blev en färdig film med en rejäl twist på slutet.

 

Kampanjen visade sig mycket effektiv. Trafiken till Orios sajt ökade med närmare 1700 procent under kampanjperioden och det rörliga materialet genererade över en halv miljon visningar. Dessutom fick Orio en hel del uppmärksamhet i kvälls-, morgon- och branschpress.

 

Kampanjen bygger på en autentisk Blocket-annons som snabbt blev viral. Hur föddes idén?

– Idén föddes av att vi såg ett behov av en awarenesskampanj. Kunden hade fått nys om annonsen och kontaktade oss och frågade om vi kunde göra något på det. Vi föll för idén direkt och ett par dagar senare var vi igång. Vanligtvis brukar vi lägga upp en strategi och ett mål först som vi utgår ifrån när vi planerar produktion. Här fick vi göra tvärtom – vi fick planera och sätta upp målen under projektets gång. Tack vare vår förmåga att vara agila fick vi ihop det.

 

Vilka avgörande beståndsdelar ser ni i en lyckad content marketing-kampanj?

– Kunskap om vad målgruppen är intresserad av. Innehåll som är anpassat efter kanal. Aldrig låta det vara för tyst i kanalerna under kampanjens gång, utan säkerställa att det finns innehåll som bygger upp intresset för något slags crescendo, och sedan innehåll som följer upp efteråt. Att kampanjen innehåller moment som har olika syften – allt från underhållning till att driva försäljning. Och självklart någon sorts “call to action”.

Den vinnande filmen.

Vill du också tävla i Swedish Content Awards? Anmäl ditt bidrag här!