Alla vinnare i Swedish Content Awards 2022

Under torsdagskvällen den 2 juni hölls det gala och 2022 års Swedish Content Awards-pristagare presenterades på Volvo Studio i Kungsträdgården. Ett stort grattis till alla vinnare i de hela 24 kategorierna i tävlingen! 

Pristagare listade efter kategori, bidragsnamn, tävlande byrå och uppdragsgivare.

Huvudkategori Bransch:

Industri & Energi                    

Guld: Nu släckas tusen juleljus, BBDO Nordics, E.ON

Motivering: Bidraget lyckas med konststycket att leverera hård information i ett mjukt paket. På ett smart och effektivt sätt bygger varumärket vidare på tidigare kampanjer tillsammans med en av Sveriges juligaste artister. Maximal effekt med hög mysfaktor.

Silver: Informationskampanj för effektavgift, OTW, Göteborg Energi

Nominerad: Bird in the Mine, Sandvik Group & Grandios/Dallas, Sandvik Group Communications

Nominerad: Att bygga tyst är en konst, Consid, Heda Sand&Betong

Sport & Hälsa                           

Guld: Tillsammans Är Vi Hammarby, Diggin Larry & IK Stockholm, Hammarby Fotboll

Motivering: Vi påminns om hur viktigt det är med mänskliga relationer och verkliga upplevelser efter två år av hemmasittande. Bidraget kommunicerar framgångsrikt en varm gemenskap och får även våra hjärtan att glöda i grönt.

Silver: Sex frågor om sex, Scream & Valtech Radon, RFSU AB

Nominerad: Stadium Tracks, Glory Days, Stadium

Nominerad: Eldsjälsgalan 2021, Bonnier News Brand Studio, Folkspel

Detaljhandel 

Guld: Climate change your mind, Gullers Grupp, Alpro & Eat Foundation

Motivering:Att leva hållbart är inte alltid enkelt. Och trots att tillgängligheten till hållbara alternativ numera är många, väljer vi allt för ofta fortsatt inte ”rätt” då det vi människor som alltid drivs av vad som känns bäst i magen. Eller i det här fallet smakar godast. Men tänk hur enkelt det är att ångra sig och på det sättet bidra till inte bara en mer hållbar värld utan till ett hållbart liv och samtidigt öka sin kunskap kring vilken påverkan små beslut har på jordklotets hälsa i stort. Utan att för den delen behöva göra avkall på vad man är sugen på att äta en kymig tisdag i november. Det är inte enkelt att Zia om framtiden men ack så viktigt att få fler att välja rätt varje dag och på det sättet bidra till att allas välmående inkl. jordens. Det lyckades årets vinnare göra på ett intressant, underhållande, relevant och högst effektivt sätt. Stort grattis till ”Climate change your mind och Alpro & Eat Foundation!

Silver: ICA Måltidskampen, Passion Lab, ICA Sverige AB

Nominerad: Lekia Ambassadören, Bonnier News Brand Studio, Lekia

Nominerad: ICA Vi älskar hela fotbollssverige, Passion Lab, ICA Sverige AB

Resor & Nöjen                        

Guld: Korthuset, Welcom, Liseberg

Motivering: Att konkurrera om människors fritid är ingen lek, speciellt inte hos en svårflörtad publik. Trots pandemitider och lågsäsong lyckades denna destination – med berått mo(r)d och utan att avslöja allt för mycket av själva upplevelsen – ge målgruppen en kittlande försmak av besöket. Det gjordes med hjälp av trovärdiga storytellers, som spelaR huvudrollen i sin egen skräckfilm, En film som recenserades och debatterades vilt i media. Publiken strömmade till – det här bara måste man få uppleva med egna ögon.
Svaret är inte 42, utan snarare 52. Stort grattis till ”Korthuset” och Liseberg!

Silver: Hemma i Småland, Passion Lab, Destination Småland

Nominerad: Unibet – Hemmakänsla (Stolt huvudsponsor till Svensk Elitfotboll), Passion Lab, Unibet

Ideell verksamhet & Intresseorganisationer                                         

Guld: Min lön, Make Your Mark, Lärarförbundet

Motivering: När medlemsantalet sjunker år efter år är det mästerligt att bryta den trenden och gå på plus. I teori handlar det om att identifiera det som engagerar, och nå ut till rätt personer vid rätt tidpunkt. Lättare sagt än gjort, men genom att dela med sig av sin unika databas och kunskap, kunde man attrahera både befintliga och helt nya medlemmar. Medlemmar som nu har tillgång till alla de verktyg som behövs för att påverka sin lön. Därför är det vårt nöje att gratulera vinnaren “Min Lön”, av Lärarförbundet!

Silver: Jakten på makten, Unionen inhouse/Creo, Unionen

Nominerad: Elitfotboll Dam – Visa Vägen, Passion Lab, Elitfotboll Dam

Fordon & Transport                                     

Guld: Science-based targets-kampanjen, OTW, Volvo Group

Motivering: Ett initiativ som siktar högt och skapar den där härliga känslan av att allt kanske ändå är möjligt. Med höga ambitioner har det här gänget lyckats skapa ett pedagogiskt sätt att visa vägen framåt och samtidigt förena det med ett kreativt och närmast konstnärligt och hisnande ”wow”. Det här bidraget har alla förutsättningar att sprida kunskap, skapa intern stolthet och ett långsiktigt varumärkesbyggande som går att växla upp och växla ut i många år framöver.

Nominerad: FIAT 500 “Le Storie di Fosco”, Onemotion IMC, FIAT Sverige

Service & Tjänster                                        

Guld: Helt hemma, Coreworkers, SBC

Motivering: En webbserie som knackar på dörren och direkt vinner ens hjärta – tack vare humor, igenkänning och hantverk av högsta klass. En fullträff som roar och berör, sprider kunskap och ger ett nytt skimmer åt det ganska grå ordet förvaltning. Den här vinnaren lyckas skildra fastighetsförvaltning både som ett spännande yrke och en tjänst man behöver för att bo riktigt bra.

Silver: Bättre tillsammans, Bonnier News Brand Studio, Allente

Silver: Hacka Karriären, Chiffer, Nackademin

Finans & Försäkring                                      

Guld: Smoothie Shopping, Brand New Story, Nordax Bank

Motivering: Oseriöst? Obegripligt? Konstigt? Eller alldeles alldeles underbart. Med det bredaste varumärkesuttryck vi kommit i kontakt med är varje enhet ett guldkorn i sig. Att gå på tvärs mot alla rådande strömningar och på tvärs mot marknadsledaren är tydligen det bästa man kan göra. Att balansera strategi, kreativitet och hantverk på den här nivån är inte för alla, utan en svår balansgång. Tack för att ni skapat content som nog är lika rolig att producera som att ta del av genom att göra det enkla lite lite krångligare. Tack och grattis till årets vinnare i bank och finans!

Silver: Märk för livet, BCW, Trygg-Hansa

IT & Telekom                          

Guld: Not So White Guide, Obeya, Halebop

Motivering: Att genom ett nytt grepp i en oväntad kanal både lyckas komma närmare sin målgrupp och dessutom få stort genomslag i medierna är en stor bedrift. I en aptitretande produkt som passar lika bra på soffbordet som i ryggsäcken låter vi oss inspireras vi till nya upplevelser och spännande möten via okända guldkorn och mer populära hak. Vinnaren The not so White Guide

Silver: Din Digitala Skola, Bonnier News Brand Studio, Microsoft

Offentlig sektor & Samhällsinformation                          

Guld: Mönstringshandboken, Spoon, Plikt- och prövningsverket

Motivering: Stora och små frågor kräver genomtänkta och tydliga svar, fingertoppskänsla och djup kännedom om mottagaren. I en allvarstyngd tid där det overkliga kan bli verklighet för ett litet antal utvalda blir det extra viktigt att på ett ärligt sätt informera om vad som kanske väntar runt hörnet.  Att dessutom lyckas göra det med stor framgång och genomslagskraft i en för målgruppen ovanlig kanal – brevlådan – kräver militärisk strategi och analys. Vinnaren är…

Silver: Jag vill mönstra, Spoon, Plikt- och prövningsverket

Silver: Utan att passera gå, Gullers Grupp, Kriminalvården

Nominerad: Pantresan, Lundberg&Co, Returpack

Huvudkategori Hantverk:

Native

Guld: Eldsjälsgalan 2021, Bonnier News Brand Studio, Folkspel

Motivering: Med en nyskapande plattform fylld av engagemang, kraftfulla berättelser och tydligt bildformat, bjuder det här bidraget in till emotionell och hoppfull läsning som stärker läsarens tilltro till mänskligheten. Slutresultatet briljerar med brinnande content som är som klippt och skuret för native. Vinnare i kategorin Native, är Eldsjälsgalan 2021, Bonnier News Brand Studio, Folkspel.

Silver: Volvo i populärkulturen, Make Your Mark, Volvo Cars Sweden

Nominerad: Minnas till Musik, Bonnier News Brand Studio, Svenska Kyrkan Malmö

Kundtidning B2B     

                                   

Guld: Paper, OTW, Holmen Paper

Motivering: Ett uppiggande formspråk och intressant innehåll gör magasinet relevant även utanför den primära målgruppen. En långkörare som fortsätter att utvecklas, förnyas och hitta nya grepp. 
Om skomakaren ska ha dom bästa sulorna, så bör även Holmen ha den bästa kundtidningen! Stort grattis till vinsten i kategorin Kundtidning B2B.

Silver: Magasinet Lera, Chiffer, Byggkeramikrådet

Nominerad: Working Wood, Chiffer, Setra Group

Nominerad: Din Digitala Skola, Bonnier News Brand Studio, Microsoft

Kundtidning B2C

                                        

Guld: Swedish Lapland – The Arctic Lifestyle Magazine, Swedish Lapland Visitors Board, Swedish Lapland Visitors Board

Motivering: Med en kombination av ett fantastiskt bildspråk, personliga berättelser och konkret information tar bidraget oss med på en resa för att, med stil, känsla och respekt, definiera den arktiska själen. Resultatet ger lust och längtan – att bege sig norrut! Vinnare i kategorin Kundtidning, B2C, Swedish Lapland

Silver: Value magasin, Spoon, SEB Private Wealth Management & Family Office

Nominerad: Läraren – Min lön, Make Your Mark, Lärarförbundet

Nominerad: PALMBLADET, Bonnier News Brand Studio, Valengallerian / Point Properties

Sociala Medier

                     

Guld: Football Lowlights, Post, AIK Fotboll och BenQ

Motivering: På ett smart sätt lyckas vinnaren använda sig av ett etablerat format och ladda det med ny mening. Genom att lyfta ögonblick ur en fotbollsmatch där AIK-spelare gör misstag och låta kommentatorn kommentera med elakheter visar man hur smärtsamt mobbning verkligen är. En tänkvärd kampanj med ett bokstavligen viktigt mål. Grattis Fotboll Lowlights!

Silver: Sounds of Lust – Sense me, Scream & Valtech Radon, RFSU AB

Silver: Korthuset, Welcom, Liseberg

Nominerad: Climate change your mind, Gullers Grupp, Alpro & Eat Foundation

Video B2B    

                         

Guld: Plastslöjd, BCW Stockholm, Håll Sverige Rent och Tekniska museet

Motivering: Det vinnande bidraget lyfter en viktig fråga där kunskapen om lösningar är låg. Den kreativa idén bakom kampanjen är smart då den utgår från den avsedda målgruppens verklighet och gör något oväntat utifrån ett välkänt skolämne. Filmen sätter helt rätt känsla och inspirerar Sveriges skolungdomar att se på plast på ett helt nytt, och nödvändigt, sätt. Vinnaren är Plastslöjd!

Nominerad: What Volvo is to me, OTW, Volvo Group

Podd                            

     

Guld: Bröst- och pungmeditation, Wenderfalck, Apotek Hjärtat

Motivering: Vem har sagt att en podd bara ska engagera ett sinne? Med ett multimodalt förhållningssätt som förenar hörsel och känsel, skapas en kvällsrutin som förenar mys med nytta. Projektet visar hur kreativitet är en viktig pusselbit för att stimulera en ökad egenvård i samhället. Det är inte längre bara julklappar vi vill klämma och känna på i förtid.

Silver: Utan att passera gå, Gullers Grupp, Kriminalvården

Nominerad: Borrmästarpodden – för dig som borrar i berg, Splay One, Epiroc Sverige

Reportage                  

        

Guld: Hur många gånger måste lärare slå larm?, OTW, Lärarnas Riksförbund

Motivering: I ett starkt och engagerande reportage involveras läsaren och får ta ställning till om det fruktansvärda hade kunnat avstyras. Med omsorg om detaljer, närvaro och skicklig berättarteknik skapar denna vinnare debatt om myndigheternas agerande, eller kanske snarare brist på agerande.

Nominerad: Våldschocken, Make Your Mark, Lärarförbundet

Video B2C           

                  

Guld: Icehotel – The making of an art suite., Swedish Lapland Visitors Board, Swedish Lapland Visitors Board i samarbete med Icehotel.

Motivering: Ett hus, en upplevelse och ett av Sveriges starkaste varumärken. I en förtrollande värld av bitande kyla, kreativitet och iskristaller får vi följa konstnärssjälarnas hårda arbete. Det är en ynnest att få lära sig och imponeras av hur Tjåsa och Ulrika med precision sågar, hugger och skissar fram årets vackra upplaga. Tusen tack för att vi fick kika in bakom kulisserna!

Silver: Korthuset, Welcom, Liseberg

Nominerad: Överraskningsfilmer, Passion Lab, Unibet

Infografik                              

Guld: Märk för livet, BCW, Trygg-Hansa

Motivering: Med en unik idé och ett överraskande kanalval gör vinnaren i kategorin Infografik sin målgrupp till reklamtavla i en kampanj som räddar liv.

Nominerad: Raketbetygen, Make Your Mark, Lärarförbundet

Huvudkategori Special:

Varumärkesresa                       

Guld: Trygg-Hansa: Content som ger ringar på vattnet, BCW, Trygg-Hansa

Motivering:  Med skarpa målgruppsinsikter och aktuella ämnen lyckas det här varumärket skapa nytt innovativt innehåll år efter år. Vi i juryn är enormt imponerade av allt! Insikterna, kreativiteten i lösningarna, genomförandet i helt nya kanaler och resultaten. En solklar vinnare som stärker varumärket, räddar liv och ger ringar på vattnet i år framöver!

Silver: Pengapeppen, Alektum Group/ The Bond, Alektum Group

Nominerad: Nyskapande sedan 1902, OTW, Stockholms Handelskammare

Innovation                                

Guld: Märk för livet, BCW, Trygg-Hansa

Motivering: Tydlighet i kommunikation är alltid viktigt. Men ibland är det helt och hållet livsavgörande. Vinnaren har lyckats ta ett komplext händelseförlopp och omvandlat det till tydliga steg som verkligen kan göra skillnad. Skillnad mellan liv och död. Därför går årets guld i kategorin Innovation till “Märk För Livet” av Trygg-Hansa. Stort grattis!

Silver: Sounds of Lust – Sense me, Scream & Valtech Radon, RFSU AB

Nominerad: Lilla Italien, Spoon Agency, Visit Halland

Effekt & Engagemang                      

              

Guld: Volvospåret – ett minne för livet, We are More, Volvo Car Sverige

Motivering: Ett projekt som skapar genuint engagemang genom att både följa och bryta med en utstakad bana. Med utgångspunkt i en hundraårig tradition adderas ett innovativt lager som förtjänar målgruppens uppmärksamhet och bygger livslånga relationer. Vinnaren gör det breda personligt och sticker ut bland det enkelspåriga, med både en klassisk och en fristil.

Silver: Sounds of Lust – Sense me, Scream & Valtech Radon, RFSU AB

Silver: Helt hemma, Coreworkers, SBC

Nominerad: Utan att passera gå, Gullers Grupp, Kriminalvården

Medarbetarkommunikation       

Motivering: Pandemin var ett styrketest av alla organisationer, och medarbetarkommunikationen blev extremt viktig i ett samhälle som präglades av stor osäkerhet. Vinnaren i årets medarbetarkommunikation hade sinnesnärvaro att dokumentera vardagen för sina medarbetare och skapar stolthet, förståelse och engagemang, samtidigt som alla vi andra kan ta del av ett viktigt tidsdokument. Grattis till Tillsammans genom pandemin, Tale, Praktikertjänst.                

Guld: Tillsammans genom pandemin, Tale, Praktikertjänst

Silver: McSlider – McDonald’s hub för medarbetarkommunikation, Birdh, McDonald’s Sverige/Food Folk

Årets Content:

Märk för livet, BCW, Trygg Hansa

Motivering: Utan skrämseltaktik och pekpinnar, men istället med en förståelse både för pedagogik, barn och populärkultur har vinnaren av ‘Årets Content’ visat att kommunikation kan uträtta något så viktigt som – att rädda liv. Tatueringar är poppis och när de dessutom används för att rädda barn genom att utbilda vuxna i hjärt- och lungräddning, blir de mer än bara coola!