ÅRETS CONTENT VINNAREN OCH JURYMEDLEMMEN SNACKAR TAKTIK INFÖR ÅRETS GALA

Den 8 mars släpptes äntligen juryn för årets Swedish Content Awards och bidragsinkorgen går varm. Fram tills den 29 april har Sveriges contentbyråer runt om i landet chansen att skicka in sina bidrag för att vara med i racet om en statyett. Vi har tagit ett snack med Tero Marjamäki, jurymedlem och vinnare i kategorin Årets Content 2021 med kampanjen Blocket “Bättre Begagnat”, om taktik, strategi och om minnen kring tävlingen.

Hej Tero, hoppas att allt är bra och att du är taggad för en ny runda Swedish Content Awards. Ni på Blocket vann priset för Årets Content i fjol. Berätta lite om ert bidrag och vad det betydde för er att vinna.

Bättre Begagnat handlar i grunden om att ta hand om det man redan har. Hållbarhet i sin allra enklaste form. I grunden låg en crowdsourcad bok av svenska folket där de delade sina bästa husmorstips på hur man lagar och vårdar saker. Författaren Johan Tell gjorde också ett monsterjobb i att samla ihop och ställa samman tips inom en mängd olika områden. Men för att boken inte skulle riskera att bli något snyggt man bara ställer i bokhyllan gjorde vi även digitala kurser ”Hemkunskap för Millennials” med Medborgarskolan, där boken var kursmaterialet. På så vis kunde vi också visa och inte bara säga att det här är en riktigt bra, användbar bok. Att vinna Content Awards betydde oerhört mycket för alla involverade och blev ett sista kvitto på att vi hade gjort riktigt bra content.

Hur kommer det sig att ni valde att tävla i Swedish Content Awards?

Vi ville mäta oss mot Sveriges bästa contentproduktioner och få ett kvitto på vårt arbete, samt öka vår interna stolthet. När det stod klart att vi vann blev det en hel del hurrarop och emojisfester.

Varför tror du att ni vann och vad har du för tips till framtida potentiella vinnare?

Jag tror att vi vann för att vi verkligen gjorde det ”by the book”, där vi hade ett faktiskt aktuellt kundproblem där vi ville vara en del av lösningen. I dag görs det väldigt mycket kommunikation inifrån ut, vilket resulterar i, i bästa fall, välpaketerad kommunikation men utan att någon på riktigt bryr sig. Mitt bästa tips är att involvera målgruppen och göra något på riktigt.

Du sitter i juryn i år! Hur känns det?

Kul. Det känns hedrande att få möjlighet att verkligen få grotta ned sig i riktigt bra case och tillsammans med övriga jurykollegor vaska fram årets bästa content. Förhoppningsvis blir det många ”knyta näven i fickan” ögonblick där jag känner att ”shit vad smart och bra, det här önskar jag att jag hade gjort”.

Vad är Swedish Content Awards för dig?

Det är väl den enda tävlingen i Sverige där man på ett ingående sätt belönar och visar upp värdeskapande content när det är som allra bäst.

Varför bör man vara med och tävla i SCA? Vad skulle du ge för råd till de som vill vara med och tävla?

Jag tycker alla bör vara med och tävla. Av många olika anledningar. En är att bygga intern stolthet, men också bygga banden mellan byrå och kund. En annan anledning är att man genom att paketerat sitt case blir bättre på att målsätta och följa upp. En tredje anledning är att det är väldigt kul att tävla, och mäta sig mot andra riktigt kreativa insatser.

Vad tror du att man kommer att se för trender hos årets nomineringar?

Hållbarhet kommer säkerligen gå som en röd, eller grön, tråd, genom många av bidragen. Men jag hoppas på att få se några bra exempel när man använt de digitala redskap som vi alla vant oss vid de här två åren på ett kreativt sätt. Typ en bra engagerande kampanj via Teams hade varit spännande att se. 

Anmäl dig till Swedish Content Awards här innan den 29 april: https://swedishcontentawards.awardsplatform.com/

Kort om Tero Marjamäki:

Med startpunkt som journalist på Resumé, har Tero under sin karriär hunnit arbeta på både på byråsida (BCW, då Cohn & Wolfe) och kundsida (Sveriges Annonsörer & Blocket) i kommunikationsbranschen. Sedan årsskiftet arbetar han på Svensk Innebandy som kommunikationschef med målet att ta innebandyn till epiteten Sveriges folksport.

Om Sveriges Kommunikationsbyråer (KOMM) och Swedish Content Awards (SCA):

Sedan första feburari i år lägger Swedish Content Agencies (SwCA) över driften av föreningens verksamhet på Sveriges Kommunikationsbyråer (KOMM) och därmed även den årliga tävlingen Swedish Content Awards. KOMM är en branschorganisation för byråer som verkar inom reklam, kommunikation, design, pr, event, content, digital, varumärke & media. 

Läs mer på www.komm.se.